Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Belfast

Belfast hasznos tippek

Belfast, Írország, Hasznos tippek

Hasznos tippek

Belfast, Írország, Hasznos tippek

Éghajlat
Észak-Írország éghajlata enyhe, a nyári hőmérséklet 15C° és 20C° között van. Tavasszal és ősszel a középhőmérséklet 10C°, míg télen 5C° és 8C° között van. Ritkán havazik, eső azonban az év bármely szakában előfordulhat.

Időeltolódás
Az ország időzónája a greenwich-i középidő, tehát Magyarországhoz képest egy órával korábban van. 

Egészség
Az EU-állampolgárok ugyanarra az orvosi ellátásra jogosultak, mint az írek. Utazás előtt váltsuk ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, így ingyenesen vehetjük igénybe az orvosi ellátást. Teljes körű biztosítást külön egészségügyi és utazási biztosítás megkötésével érhetünk el. 

Nagykövetség
2 Fitzwilliam Place Dublin 2
Tel.: 00 353 1 661 29 02
e-mail: hungarian.embassy@eircom.net
Honlap: http://www.mfa.gov.hu/emb/dublin

Információ
A belfasti turisztikai hivatalok kitűnő szolgáltatást nyújtanak, segítenek a foglalásokban, tájékoztatnak mindenről. 
Belfast Welcome Centre
47 Donegall Place
Tel.: 028 9024 6609

Pénz
A hivatalos pénznem az euró.  A legkedvezőbb átváltási árfolyamokat a bankokban, postahivatalokban és pénzváltóknál találjuk. 
A hitelkártyát a legtöbb szállodában, étteremben, benzinkútnál és nagyobb üzletekben elfogadják. Az utazási csekket a legtöbb bankban és utazási irodában beváltják.  A bankok általában 10-16 óráig vannak nyitva hétfőtől péntekig.

Elektromosság
A hálózati feszültség Észak-Írországban 240V. Transzformátor és adapter szükséges, ez utóbbi bármelyik elektromos felszereléseket árusító boltban kapható.

Internet
Internetkávézót szinte minden sarkon találunk és szinte éjjel-nappal nyitva tartanak. 

Telefon
Ha külfödről hívjuk Észak-Írországot az ország hívószáma: 44. Ha az országon belülről telefonálunk a fővárosba, a körzetszám 01. A szállodákból, nyilvános telefonfülkékből közvetlenül lehet hazatelefonálni. Ha a fővároson belül telefonálunk, csak a hétjegyű számot kell tárcsázni. 

Posta
A posták hétköznap 9:00 - 17:30-ig vannak nyitva, szombaton 9:00 - 13:00 óráig. A legtöbb postahivatalban van pénzváltási és utazásicsekk-beváltási lehetőség. 

Borravaló
A szállodai számla általában tartalmazza a szervízdíjat. Ha a számla az étteremben is tartalmazza a felszolgálási díjat, nem kötelező borravalót adni. Taxisofőröknek 10% borravalót adjunk.

Közbiztonság
Értékeinket hagyjuk a szálloda széfjében, táskánkat keresztben a vállunkon hordjuk. Zsúfolt helyeken figyeljünk a zsebtolvajokra. Késő esti órákban ne járjunk elhagyatott helyeken.
Ha mégis rablás áldozatai lennénk, jelentsük a hotel recepcióján és a legközelebbi rendőrségen. 

Vám
Mivel Magyarország és Észak-Írország is tagja az Európai Uniónak, szabad az áruk mozgása a tagállamok között. Az utazás során magáncélra vásárolt, nem kereskedelmi jellegű áruk behozatala nincs korlátozva. 

2 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!
Lány
2016.01.13 - 18:12 Aquaair
A cimben is javitani kene az Irorszagot Eszak-Irorszagra, tekintve, hogy ket kulonallo allamrol van szo. Ezen kivul ketlem, hogy a dublini nagykovetsegnek barmi koze lenne Belfasthoz. Konzulatus van Belfastban.

Lány
2016.01.13 - 18:09 Aquaair
Erdeklodnek, hogy miota Euro a hivatalos penznem az Egyesult Kiralysag reszet kepezo Eszak-Irorszagban? Javitsatok legyszives, ne vezessetek felre az olvasoitokat! Koszi