Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Belfast

Belfast történet

Belfast, Írország, Történet

Belfast története

Belfast, Írország, Történet

Belfast az Ír-sziget második legnagyobb városa, Észak-Írország fővárosa, amely az Egyesült Királyság része 2001 óta. A város a Lagan folyó torkolatánál fekszik a Belfast Lough nevű öbölben. Belfast lakossága 289 000 fő.

Belfast a középkor folyamán nem bírt nagy jelentőséggel, kis település volt. Igazán a 17. században vált ismertté, mikor Sir Arthur Chichester megalapította. Belfast a 18. majd a 19. században tovább virágzott köszönhetően élénk kereskedelmi, valamint ipari életének, s ezzel Írország fontos ipari városává vált.

Az ágyneműkészítés, a kötélkészítés, a dohányipar, a nehézipar és a hajógyártás volt jellemző a 19. században Belfast iparára. Később Belfast átvette Dublin szerepét, s az ország legnagyobb és legiparosodottabb városának mondhatta magát. Belfast hivatalosan 1920 óta Észak-Írország fővárosa.

Belfast meglehetősen régimódi kinézetű hely, az ipari forradalom egyik városa, tele vöröstéglából épült házakkal és középületekkel. Nem olyan magával ragadó, mint Dublin, de megéri néhány napot a városban tölteni. Látképe a viktoriánus aranykort idézi, amikor a város lenyűgöző épületekkel hirdette gazdagságát. A mai város jobbára a viktoriánus és Edward korabeli építészet pompás példáit vonultatja fel, templomok, bankok, színházak és oktatási intézmények képében.
Belfast híres fekete humoráról, vibráló éjszakai életéről és remek botanikus kertjéről.

A Queen’s University közelében a központtól délre két nagyobb látnivaló van, az Ulster Museum és a botanikus kert. Északon a Cave Hillről csodálatos tájakban gyönyörködhetünk. Akik Belfast ipari örökségére kíváncsiak, keressék fel a régi dokkokat és a Harland and Wolff Hajógyárat.

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!